OKULUMUZUN TARİHÇESİ VE YAPISI

Tarihsel Gelişim

1975 yılına kadar, baraka dersliklerde eğitim öğretim yapan Kuştepe İlkokulu, 1975-1976 öğretim yılında UNILEVER-İŞ TİC. LTD. ŞTİ. tarafından yaptırılan 6 derslikli prefabrik bir binada Gündöndü İlkokulu adı altında eğitim öğretime açılmıştır.

19 Şubat 1985 yılında, prefabrik binanın çatısının çökmesi nedeniyle eğitim öğretime Anadolu İlkokulu'nda devam edilmiş, bu arada "Türkiye Yardımseverler Derneği merkez ve Şubelerince 10 derslikli yeni bir okul yapılmıştır. 30 Mayıs 1985 tarihinde yapımına başlanan okul kısa sürede tamamlanarak 15 Mart 1986 tarihinde hizmete açılmıştır.

Yapımındaki katkılarından dolayı en fazla katkıda bulunan üyelerce " Handan Ziya Öniş'in ismi verilmiş ve okulun adı Handan Ziya Öniş İlkokulu olmuştur. Okulun temelinin atılmasında ve eğitim öğretime açılmasında 7. Cumhurbaşkanımız Kenan EVREN bulunmuştur.

Çevrenin kalabalık yerleşim özelliğinden dolayı okul ihtiyaca cevap veremez durumda olduğundan ek bina talebinde bulunulmuş, 8 yıllık eğitime destek çerçevesinde Temmuz 1998'de özel Bilgi Üniversitesi tarafından, okulumuza ilave olarak 12 derslik yapımına başlanmıştır. Yapılan derslikler 1998-1999 Öğretim Yılına yetiştirilerek hizmete açılmış ve Handan Ziya Öniş İlköğretim Okulu adı altında eğitim öğretimine devam etmeye başlamıştır.

Okulumuz, Şişli Belediyesi tarafından 2008-2009 Eğitim Öğretim yılında, ikili öğretimden, tam gün öğretime geçmesi amacıyla yıkılarak yeniden yapılmıştır.

2012 yılında kanunlaşan 4+4+4 yasası ile birlikte , 2012-2013 Eğitim Öğretim yılında kademeli olarak ilkokula dönüştürülmüş ve okulun ismi Handan Ziya Öniş İlkokulu olarak değiştirilmiştir.Yapılan son düzenlemelerle kademeli geçişten vazgeçilerek, 2013-2014 Eğitim Öğretim yılında tam gün öğretime geçilmiştir.

Okulumuz 2016 yılında " Beslenme Dostu Okul Sertifikası " ve " Çevre Programı Sertifikası " , 2018 yılında da " Beyaz Bayrak "  almaya hak kazanmıştır.2010 yılında Monami Resim Yarışması'nda "Başarı Ödülü",2012 yılında ilçemizde düzenlenen şiir yarışmasında birincilik,2015 yılında "Türk Halk Sanat Yarışması"nda üçüncülük ödüllerialmıştır. 2016-2017 ve 2018 yıllarında Şişli Belediyesi tarafından düzenlenen "Yeşil Yıldızlı Okullar" proejlerinde çeşitli dereceler almıştır.2018 yılında da ilçemizde düzenlenen " Bilgi - Kültür Yarışması"nda da ilçe ikincisi olmuştur.Okulumuzun bunlara benzer bir çok başarısı bulunmaktadır.

Handan Ziya Öniş İlkokulu; halen 38 derslik, 1 BT sınıfı, 1 Oçem Sınıfı,4 Anasınıfı,1 Fen ve Teknoloji Laboratuarı,1 Spor salonu,1 Toplantı Salonu,1 Konferans Salonu,1 Kütüphane,1 İstanbul Dersliği,1 Revir,1 Oyun Odası ve 1 Rehberlik Servisi  ile eğitim öğretime devam etmektedir.

23-03-2023

HANDAN ÖNİŞ

"Handan Öniş hanımefendi Vahit Paşa ve Münire hanımın torunu, Albay Burhanettin Bey ile Ülfet Hanımın kızı olarak, ailenin Üsküdar Şemsi Paşa'daki köşkünde 1906 yılında dünyaya gelmiş, Ayazma İlkokulu ve Üsküdar İdadisinde öğrenim görmüştür.  İş Bankası ve Türkiye Denizcilik Bankası'nın kurucularından Yusuf Ziya Öniş ile evlenmiş, evlilikten çiftin Latife ve Baki adında iki çocuğu olmuştur. Türkiye Yardım Sevenler Derneği'nin kuruluş çalışmalarında, derneğin İstanbul merkezinde ve kendisinin bizzat kurduğu Sarıyer şubesinde başkan olarak görevyapmıştır.
Mustafa Kemal Atatürk'ün 'Eğitim, kültür ve bilgi aydınlığa açılan en geniş penceredir' sözüne sadık kalarak, her zaman eğitime büyük önem vermiş, yardımseverliğiyle birçok öğrencinin başarılı olmasını sağlamıştır. Ömrünü hayır işlerine vakfetmiş, 1985 yılında vefat etmiştir."

23-03-2023

YUSUF ZİYA ÖNİŞ

“1892 yılında doğan Yusuf Ziya Öniş Mekteb-i Sultanî’de  ( Galatasaray Lisesi) bir yıl okuduktan sonra St Benoit Fransız Lisesi’ni bitirdi. Galatasaray ve İsviçre’nin Servette FC takımlarında futbol oynadı. Galatasaray’ın futbol takımıyla ilk maçına 1 Eylül 1914 Altınordu’yla oynanan hazırlık maçına çıktı. Daha sonra 2 Ekim 1914’te Fenerbahçe’ye karşı oynanan ve Galatasaray’ın 6-1 kazandığı I. Dünya Savaşı’nda gönüllü olarak yazıldı. Çanakkale’ye gönderildi ve bu cephede yaralandı. Daha sonra hukuk okumak için İsviçre’ye gitti. 1922’de Atatürk'ün emriyle futbol federasyon kuruluş şartlarını ve yapılması gerekenleri öğrenmek üzere İsviçre'ye gitmiştir.

1922’de kurulan Türkiye Futbol Federasyonu’nun ilk başkanı oldu. 1924 yılında Türk milli takımını ilk defa Paris'teki Olimpiyatlara götürdü. İki dönem başkanlığını yaptı.'

Galatasaray Spor Kulübü’nün de iki dönem başkanlığını yaptı.(1934-1936/1950-1952) 1936 yılında Galatasaray başkanlığından ayrıldıktan sonra kurduğu Güneş Kulübünde her türlü sporlara yer veriliyordu.

Türkiye Denizcilik Bankası’nın kurucusu ve Türkiye İş Bankası’nın kurucularından olan Öniş,12 Ekim 1960’ta yaşamını yitirdi.”